Plantoïd | Dewi Brunet

RESIDENCE ARTISTIQUE | SUSTAINABLE ROBOTICS
Plantoïd verenigt robotica en natuur in een ecosysteem van robotische planten. Deze bio-geïnspireerde, interactieve installatie nodigt uit om subtiele interacties tussen technologie en levende organismen te verkennen.

De robotische structuren reageren dynamisch op hun omgeving. Door de toepassing van geavanceerde vouwtechnieken en biomaterialen toont Plantoïd hoe vouwen niet alleen een esthetische functie heeft, maar ook praktische toepassingen binnen robotica en materiaalonderzoek. De bewegende structuren simuleren subtiele gedragingen van planten. Deze hybriden herdefiniëren onze kijk op de relatie tussen mens, plant en robot.

Ohme Lab: Technische Bijdrage

Het Ohme Lab speelde een cruciale rol in de technische ontwikkeling van Plantoïd en werkte aan drie essentiële aspecten. Het team ontwikkelde een detectiesysteem waardoor de robots kunnen reageren op de ademhaling van bezoekers. Daarnaast ontwierp en implementeerde het lab een pneumatisch mechanisme dat de plantstructuren in beweging brengt. Tot slot onderzocht en selecteerde het team biomaterialen die geschikt zijn voor de vouw- en kreuktechnieken die centraal staan in Dewi’s praktijk.

Een bredere horizon

Na het succes van de residentie breidt Dewi zijn onderzoek uit naar andere levende organismen zoals schimmels en algen. Hij verkent hoe hij de grenzen tussen natuur, wetenschap en technologie nog verder kan vervagen. Zijn werk prikkelt de verbeelding en biedt een blik op een toekomst waarin robotische systemen en ecosystemen in symbiose samenleven.

Créé par

Dewi Brunet, een kunstenaar op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie, is gespecialiseerd in vouwtechnieken. Zijn innovatieve praktijk bestrijkt een breed scala aan materialen, toepassingen en onderzoeksgebieden. Met een focus op de wisselwerking tussen ecologie en technologie verdiept hij zich in het opkomende veld van robotisch vouwen, ook bekend als Oribotics, waar natuur, origami en robotica samenkomen.

Als onderdeel van het Sustainable Robotics residentieprogramma, georganiseerd door Ohme in samenwerking met BrIAS en FARI (2023-24), onderzocht Dewi het potentieel van bio-geïnspireerde robotische systemen. Deze residentie betekende een cruciale fase in de ontwikkeling van Plantoïd. Via deze samenwerking ondersteunde Ohme Dewi bij het verdiepen van zijn onderzoek en het verfijnen van het project. Dit partnerschap toont de kracht van interdisciplinaire residenties om innovatieve oplossingen te stimuleren en het gesprek tussen kunst en wetenschap aan te wakkeren.

Ohme lanceerde het Sustainable Robotics residentieprogramma (2023-24) in samenwerking met het Brussels Institute for Advanced Studies – BrIAS en FARI – Institute of Artificial Intelligence for the Common Good, beide mede-opgericht en mede-geleid door de Université libre de Bruxelles (ULB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Dit onderzoek wordt gecoproduceerd door Ohme in het kader van zijn artistieke residentieprogramma met de steun van Innoviris – het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Federatie Wallonië-Brussel.