Aquatic Conversations | Antoine Bertin

© Marin Le Roux
ARTISTIEKE RESIDENTIE
Een artistiek, wetenschappelijk en technologisch onderzoek naar de complexe communicatie­methoden onder het oceaanoppervlak.

Antoine Bertin verkent de communicatie tussen zeedieren via diepzeeduiken, geluidsopnamen en machine learning. Binnen zijn research tracht hij de complexe communicatie van beluga walvissen te ontcijferen via geavanceerde machine listening technologie. 

Tijdens zijn residentie werken Antoine en Ohme samen voor het ontwerp van een een radiofonisch pleidooi voor de bescherming van het zeeleven; een combinatie van spoken word, sculptuur en immersieve soundscapes die het publiek onderdompelen in het fascinerende geluidsuniversum onder de zeespiegel.

Om Antoine’s onderzoek te ondersteunen ontwikkelt Ohme Lab een systeem dat maritieme geluidsopnames omzet in puntwolkstructuren met behulp van machine learning. Deze structuren worden gebruikt voor artistieke visuals en 3D-prints.

De microscoop gaf de mensheid de mogelijkheid om opnieuw te zien, zowel met onze ogen als met onze verbeelding. Digitale akoestiek is een uitvinding van gelijkaardige betekenis. Net als de microscoop fungeert ze als een wetenschappelijke prothese: door ons gehoor te verruimen verruimt deze technologie onze zintuiglijke en conceptuele horizon.

— Karen Bakker, The Sounds of Life.

Première: 27.09.24 – in het kader van of CurieuCity Festival

Over de kunstenaar

Antoine Bertin  is een Europese kunstenaar die opereert op het grensvlak van wetenschap en zintuiglijke ervaring, geluidsopnames en -storytelling, data en muzikale compositie. Hij creëert immersieve luisterervaringen en audiomeditaties die onze relaties met de levende wereld onderzoeken. Zijn werk werd reeds gepresenteerd in Tate Britain, het Palais de Tokyo, de Serpentine Gallery, het KIKK-festival, het STRP-festival, Sonar+D, het CCCB in Barcelona, de Dutch Design Week, Nuit Blanche Paris, het 104, het Centre Wallonie-Bruxelles, en de Gaîté Lyrique. Hij produceert de driemaandelijkse show “Edge of the Forest” op NTS Radio, die veldopnames, datasonificaties en wetenschappelijk geïnspireerde meditaties verweeft. 

Studio Antoine Bertin, opgericht in 2018, is een multidisciplinair team dat luisterervaringen ontwerpt, maakt en presenteert. Studio Antoine Bertin is gevestigd in Parijs en op het eiland Alicudi en werkt internationaal.

Websitehttps://www.studioantoinebertin.com/

Credits

Kunstenaar : Antoine Bertin
Wetenschapper : Sara Keen (Earth Species Project)
Code & experience design: Cristina Tarquini
Code & prototyping: Marianne de Heer Kloots (Vrije Universiteit Amsterdam), François Bronchart (Ohme)
Productie: Sonia Gaspard (Studio Antoine Bertin), Nicolas Klimis (Ohme)

Academische partner: ZHDK (Zurich University of the Arts)
Curatorial Counseling: Camilla Colombo (Ohme)

Co-productie: Ohme

 

Dit onderzoek wordt gecoproduceerd door Ohme in het kader van Ohme’s artist-in-residence programma, in dialoog met het Earth Species Project, met de steun van Innoviris en de Fédération Wallonie-Bruxelles.