Open Call | Sustainable Robotics ’25

Open call voor een artistieke residentie in het teken van duurzame robotica.

Dien je aanvraag in vóór 15/12/2024, 23:59 (CET)

Elk jaar ondersteunt Ohme meerdere kunstenaars door hen artistieke en technische residenties aan te bieden. Via deze initiatieven en op basis van de specifieke behoeften van elke kunstenaar ondersteunt Ohme actief de ontwikkeling en productie van innovatieve artistieke projecten. We bieden solide technische en wetenschappelijke ondersteuning in onderzoek en ontwikkeling, netwerkten met experts en onderzoekers, en bevorderen uitwisselingen tussen kunst, wetenschap en technologie.

Samen met BrIAS, opgericht en geleid door de Université libre de Bruxelles (ULB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB), lanceert Ohme voor het tweede jaar een oproep voor kunstenaars rond het thema duurzame robotica, kunstmatige intelligentie en automatisering.

Het recent opgerichte Brussels Institute for Advanced Studies (BrIAS) streeft ernaar de missie van andere IASes (Instituten voor Gevorderde Studies) uit te breiden door zich te richten op actuele en dringende thema’s met grote maatschappelijke impact. Gelegen in het hart van Brussel, wil BrIAS de beste wetenschappers, kunstenaars en ontwerpers aantrekken uit verschillende disciplines en landen, zonder filosofische of politieke beperkingen, en hen de kans bieden om te werken in een sfeer van volledige vrijheid, samenwerking en kruisbestuiving. In deze context streeft BrIAS naar samenwerkingen met landen die voor grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid staan.

Voor de editie van 2025 blijft BrIAS zich richten op het thema duurzame robotica, met een bredere focus op AI en automatisering. Nu kunstmatige intelligentie, robotica en geautomatiseerde apparaten steeds meer deel uitmaken van ons leven, is het van cruciaal belang om te begrijpen of ze echt duurzaam kunnen zijn en hoe ze optimaal kunnen bijdragen aan duurzaamheid in het algemeen.

Internationale specialisten en experts uit verschillende disciplines worden tussen januari en mei 2025 meerdere keren in Brussel uitgenodigd om te bespreken hoe robotica, AI en automatisering kunnen bijdragen aan het aanpakken van de wereldwijde uitdagingen geïdentificeerd door de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties, zoals armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.

Beschrijving van de residentie:

De oproep staat open voor individuele kunstenaars of collectieven (hierbij de kunstenaar genoemd). De geselecteerde kunstenaar zal deelnemen aan het BrIAS-programma van 2025, en aan discussies en werksessies over de hierboven genoemde onderwerpen, steeds in relatie tot het jaarthema van duurzame robotica. De kunstenaar zal een twintigtal ‘Fellows’ ontmoeten en samenwerken met specialisten op hun gebied die door BrIAS zijn geselecteerd.

Binnen dit kader zal de kunstenaar betrokken zijn bij een artistiek onderzoeksproject dat verbonden is met het programma, met ondersteuning en begeleiding van Ohme, en zal inspiratie opdoen vanuit en inspiratie geven aan de interdisciplinaire gemeenschap van het programma.

De residentie zal uitmonden in een tweedaags evenement met onderzoeksvoorstellingen, workshops en interactieve sessies voor jonge Brusselse kunstenaars en het brede publiek. Deze activiteiten hebben als doel de kloof tussen interdisciplinair onderzoek en publieksparticipatie te overbruggen en te benadrukken hoe AI, robotica en automatisering de kunstwereld en het dagelijks leven transformeren. Tijdens dit tweedaagse evenement zullen een reeks workshops met interactieve en praktische sessies plaats vinden, gericht op jonge kunstenaars, studenten en geïnteresseerde burgers.

In deze context zal de geselecteerde kunstenaar worden uitgenodigd om een workshop te leiden, waarin wordt onderzocht hoe AI en robotica raakvlakken hebben met artistieke creatie en maatschappelijke thema’s, en om een presentatie van hun werk te geven.

Deze sessies zullen tweetalig zijn en ontworpen voor verschillende vaardigheidsniveaus, waardoor geavanceerde technologie toegankelijk wordt voor iedereen.

Het evenement wil de dialoog bevorderen tussen kunstenaars, technologen en het publiek, en benadrukken welke maatschappelijke impact automatisering en AI hebben in zowel kunst als het dagelijks leven.

We zoeken:

We zijn op zoek naar projecten in een vergevorderd stadium van ontwikkeling die een kritisch begrip van AI, robotica en automatisering kunnen aantonen, en die de kunstenaar in staat stellen om de residentie op een concrete basis te starten. Het project moet aansluiten bij het BrIAS-thema van duurzame robotica, AI en automatisering in samenhang met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

De kunstenaar moet blijk geven van interesse in en bereidheid om deel te nemen aan het BrIAS-programma, en moet een grote interesse hebben in het gebruik van technologie of in de toepassing ervan in onverwachte contexten.

We staan open voor alle media (beeldende kunst, digitale kunst, performance, dans, theater, muziek, video, enz.), hoewel de bereidheid om technologie te gebruiken een vereiste is.

We bieden:

  • Een budget van €6000 excl. btw te verdelen tussen kunstenaarsloon en productiekosten, afhankelijk van het voorgestelde project.

Houd er rekening mee dat het beschikbare budget voor deze residentie afhankelijk is van overheidsfinanciering. We verwachten begin 2025 meer precieze informatie te hebben en zullen aanvragers op de hoogte houden zodra de details bevestigd zijn.

  • Toegang tot een wetenschappelijk programma van wereldklasse. Houd er rekening mee dat dit een inzet van ongeveer een halve dag per week betekent.
  • Toegang tot de fablabs van ULB en VUB, evenals Ohme Lab.
  • Vijf dagen (nog te bepalen) ondersteuning door het artistieke en technische team van Ohme voor een specifieke missie in mechatronica, elektronica en/of kunstmatige intelligentie en curatie.
  • Toegang tot Ohme’s uitgebreide universitair netwerk en contact met wetenschappers en onderzoekers, afhankelijk van de behoeften van de kunstenaar.
  • Werkruimte in de faciliteiten van Ohme op USquare, afhankelijk van de behoeften van de kunstenaar.

Vereisten:

  • Je bent een kunstenaar, collectief van kunstenaars of artistieke organisatie woonachtig in België.
  • We staan open voor alle media (beeldende kunst, digitale kunst, performance, dans, theater, muziek, video, enz.), hoewel de bereidheid om technologie te gebruiken een vereiste is.
  • Vloeiend in Engels (de taal van het programma).
  • Interesse tonen in het thema van robotica, AI en automatisering in je artistieke praktijk, aangezien de geselecteerde kunstenaar actief moet bijdragen aan het BrIAS-programma, hetzij in technische hetzij in theoretische zin (filosofie, kritische theorie, ethiek, enz.).
  • Vaardigheden in constructie, mechanica en robotica worden gewaardeerd, aangezien de kunstenaar tijdens de residentie met robotspecialisten zal werken. Maar we staan ook open voor niet-mechatronische voorstellen.
  • Goede kennis van Frans en/of Nederlands is een meerwaarde.

Tijdschema van de residentie:

  • 15/12/2024 23:59: deadline voor de aanvraag.
  • 18 – 20/12/2023: interviews met de geselecteerde kunstenaars.
  • 6/01/2025: aankondiging van de geselecteerde kunstenaar.
  • Van januari tot mei 2025: residentieperiode. De precieze startdatum en het schema voor deze periode worden in overleg met Ohme vastgelegd. Dit omvat deelname aan en aanwezigheid bij het BrIAS-programma (0,5 dag per week), onderzoeks- en technische ontwikkelingsfasen in de kantoren van Ohme (indien nodig), toegang tot fablabs, enz.
  • Mei 2025: workshop voor jonge kunstenaars/algemeen publiek georganiseerd door Ohme.
  • Februari/maart 2026: presentatie van het project binnen het kader van de jaarlijkse projectpresentatie van Ohme.

Hoe indienen?

Aanvragen moeten vóór 15/12/2024 23:59 worden ingediend en de onderstaande elementen bevatten in één enkel PDF-document, te verzenden naar het volgende adres: opencall@ohme.be

  • Een up-to-date CV.
  • Een portfolio.
  • Een tekst van maximaal één pagina in het Engels, waarin je je interesse in de residentie en het thema van duurzame robotica uitlegt.
  • Een statement van maximaal twee pagina’s in het Engels, met betrekking tot het artistieke onderzoeksproject dat je wilt ontwikkelen of verfijnen, inclusief een beschrijving van het project.
  • Afbeeldingen en/of tekeningen en diagrammen, een uitleg van de aanpak (welke vragen worden opgeworpen, de implicaties, de invloeden, enz.).
  • Een voorlopige begroting.
  • Het ingevulde contactformulier, hier te downloaden.

Voor vragen of verdere informatie met betrekking tot de oproep voor Robotica, AI & Automatisering, stuur een e-mail naar opencall@ohme.be .

Ohme en BrIAS kijken ernaar uit om meer over je project te weten en met je samen te werken in het kader van het programma van 2025.een en aan discussies en werksessies over de hierboven genoemde onderwerpen.

Project partners

This residency programme is organised thanks to the support of Innoviris and the Fédération Wallonie-Bruxelles