Bacterial Allies | Bento Architecture
Wat als bouwafval niet het einde was, maar het begin van nieuw constructiemateriaal—en dat met de hulp van levende organismen? Met behulp van de bacterie Sporosarcina pasteurii onderzoekt Bento Architecture hoe biologie kan herdefiniëren wat we bouwen, en hoe.
Deze bacterie heeft een uitzonderlijke eigenschap: ze kan calciumcarbonaat (CaCO₃) neerslaan door enzymactiviteit en een alkalische omgeving doen ontstaan die deeltjes en aggregaten bindt. Het resultaat is een vorm van biocementatie—niet volledig gecontroleerd, maar ook niet geheel toevallig—die nieuwe perspectieven biedt. Kunnen de restanten van bouwwerven worden getransformeerd tot bakstenen, terrazzo of volledig nieuwe materialen, terwijl we tegelijk een bewustere relatie aangaan met alles wat leeft rondom ons?
Deze residentie gaat niet enkel over materiaal, maar stelt ook diepere vragen over onze verantwoordelijkheid naar de ecosystemen om ons heen. Hoe gaan we om met het levende (zoals bacteriën), het niet-levende (zoals afval), en alles daartussenin? Dit project biedt stof tot nadenken over CO2-reductie en over welke waarde hedendaagse ruïnes voor ons (kunnen) hebben.
Door bouwafval niet te zien als puin dat moet worden afgevoerd maar als een grondstof die tot de verbeelding spreekt, opent deze residentie de weg naar architectuur van de toekomst, in alliantie met het still genie van minuscule levensvormen die we vaak over het hoofd zien.
Créé par
Bento Architecture is een architectenbureau dat experimenteren met materialen centraal stelt. Levende materialen dagen de duurzaamheid van onze huidige productiemethodes en hun impact op onze manier van leven uit. Vanuit deze noodzaak zet Bento in op het verkennen en overstijgen van deze uitdagingen, en slaat het een brug tussen architectuur, kunst en design.
Het creatieve proces van Bento bestaat uit een dynamische wisselwerking tussen experimenteren met levende materialen en ontwerpen. Deze twee fases versterken elkaar: de ene stelt de realiteit in vraag terwijl de andere deze vertaalt naar concrete oplossingen. Zo realiseert Bento – met een scherp oog voor schaalvergroting – meubels, artistieke en scenografische installaties en architectuurprojecten die nieuwe manieren van wonen onderzoeken.
Bento won de Europan 16-prijs en werkte samen met Vinciane Despret, curator van het Belgisch paviljoen op de 18e Biënnale van Venetië. Het project werd gebouwd met lokale materialen, waaronder leem uit Brusselse bouwsites, massief hout uit het Zoniënwoud en myceliumpanelen (de wortelstructuur van schimmels) gekweekt in de kelders van Tour & Taxis.
Momenteel werkt Bento aan publieke en private architectuurprojecten, ecoscenografie en biodesign. Met een experimentele en koolstofarme aanpak zet het bureau in op innovatieve, toekomstgerichte oplossingen.
Credits
Concept & research: Bento Architecture (Florian Mahieu / Charles Palliez / Corentin Dalon)
In samenwerking met microbioloog Corentin Mullender (Fungal Lab)
Met dank aan Eveline Peeters – Department of Bio-engineering Sciences, VUB
Co-productie: Ohme
Dit onderzoek wordt gecoproduceerd door Ohme in het kader van Ohme’s artist-in-residence programma,
gefinancierd door Innoviris – het Brussels Hoofdstedelijk Gewest